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	Het doel van Arbitrair

Het doel van Arbitrair is níét om alle arbiters op één en dezelfde lijn te krijgen. Ook gaat het ons niet om ‘goed’ of ‘fout’. Wat beogen wij dan wel? Dat arbiters met een (nog) beter gevoel kunnen arbitreren. En dat doel kunnen we alleen bereiken als we in alle openheid met elkaar over kwesties  kunnen spreken waarover arbiters gemakkelijk verschillend kunnen denken. Daarbij geven we onze lezers alle ruimte om hun kennis en vaardigheden te verbeteren met wat alle schrijvers daarover schrijven.

Dat voorkomt ook uitputtende discussies. Zodra en zolang er geen nieuwe aandachtspunten zijn, 

beschouwen we dat onderwerp als afgerond.

Deze formule betekent dat de grenzen van het geschrevene niet worden bepaald door de ‘Spelregels voor wedstrijdbridge 2007’. Als de enige billijke oplossing van een bepaald probleem duidelijk lijkt te liggen buiten de ruimte die ons ‘wetboek’ geeft, mag dat zeker worden genoemd. Niet voor niets is ook de allernieuwste versie van de Spelregels niet de allerlaatste (.

Siger Seinen en Rob Stravers


*** Artikel 25B, wel of niet gedrocht-af?

We vroegen Ad Cosijn, secretaris van de Weko (WedstrijdCommissie van de NBB), hoe we artikel 25B moeten toepassen als een speler zijn bieding wijzigt, nádat de linkertegenstander al een bieding deed.***

Artikel 25B, wel of niet gedrocht-af?

We vroegen Ad Cosijn, secretaris van de Weko (WedstrijdCommissie van de NBB), hoe we artikel 25B moeten toepassen als een speler zijn bieding wijzigt, nádat de linkertegenstander al een bieding deed.

Inhoud van dit nummer

· Vier ontvangen reacties op de Arbitrair 25B-Special

· Een praktijksituatie van een wijziging na een bieding LT

· Antwoord van de Weko

· Schema ‘rechtzetting’: wijziging bieding ná bieding LT

· Slotconclusie van Siger en Rob

Vier ontvangen reacties

We ontvingen meer reacties. We selecteerden deze vier, omdat deze de volledige ‘reactielading’ dekken.

Reactie 1

	Wat een discussie, welles of nietes. Zoveel hoofden zoveel zinnen. Binnen een gezellige bridgeclub heb je ook verschillende arbiters. Dit geeft teveel discussie. Ik hoop voor 1 september dan ook het nieuwe arbitrageboekje in handen te hebben, en dan onderling een lijn te trekken. Houden aan de regels maakt het wel makkelijker.


Reactie 2

	Het wordt weer eens tijd voor een periodiek complimentje aan jullie. Lees jullie producten nog steeds met veel plezier en steek er ook veel van op. Het 25B verhaal vond ik erg interessant.


Reactie 3

	Jullie hebben me erg aan het twijfelen gebracht. Mag, nadat LT geboden heeft, een bod dat geen misgreep is nu wel of niet vervangen worden, want hoe kom je er achter dat het een change of mind of een bod voor de beurt is. Een spelregelkenner kan bij navraag de beste optie kiezen.


Reactie 4

	Ik zie het probleem niet; als een speler zijn bod wijzigt na een bieding van zijn LT, is dat ongeoorloofde informatie voor zijn partner. 


Onze antwoorden

1. Het boekje moet je al hebben, rechtstreeks of via je club. Kopen kan ook, bij de Bridgeshop van de NBB. En we zijn het helemaal eens met de spreker: elke arbiter moet zich houden aan de regels. Om die reden is het noodzakelijk dat de regels duidelijk zijn. Voor spelers en arbiters.

2. Dank; wij vinden het ook heel leuk om te doen!

3. Het antwoord op deze twee vragen geeft Ad Cosijn namens de Weko.

4. Deze opvatting hoorden wij het meest in diverse contacten met arbiters. 

Praktijksituatie wijziging bieding ná bieding van LT

Om elk mogelijk misverstand zoveel mogelijk uit te sluiten, geven we een voorbeeld uit de praktijk.

Praktijksituatie

	

Noord



1(


Oost

- -

1(


Zuid



1SA

Na zuids 1SA verandert oost zijn 1( in een andere bieding. Oost geeft toe dat hij 1( bewust bood; er is dus geen sprake van een misgreep.

De zuidspeler stelt dat de west aan de beurt is en dat daarom sprake is van een bieding voor beurt, waarbij de partner van de overtreder aan de beurt is. 

Vraag

Op grond van welke Spelregeltekst kan de arbiter deze overtreding behandelen als een Artikel25B-zaak?


Het antwoord van de Weko

	Hallo Rob,

Wat de Weko betreft is er geen ruimte voor een andere toepassing dan bedoeld. In jullie voorbeeld is er sprake van een bieding voor de beurt als partner moet bieden. LT krijgt de mogelijkheid de tweede bieding te accepteren, zo niet dan art. 31 B. 

Het wordt dus niet behandeld als een wijziging van een bieding. Datzelfde was al het geval met de oude spelregels. 

Je vraag

Op grond van welke Spelregeltekst kan de arbiter deze overtreding behandelen als een Artikel25B-zaak?

heeft dus als antwoord dat die grond er niet is. 25B regelt alleen wat er moet gebeuren als er al een tweede bieding is gedaan voordat de WL erbij geroepen is en de LT nog geen bieding heeft gedaan. Dat komt in de praktijk nu eenmaal voor en is een wezenlijk andere situatie dan dat LT al wel geboden heeft. 

Met vriendelijke groet,

Ad Cosijn

Secretaris Weko


Overzicht van de ‘rechtzetting’ Gewijzigde bieding ná bieding LT.
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	Na zuids 1SA wijzigt oost zijn 1( bod in:
	Pas
	2(
	doublet

	Rechtzetting als bod voor de beurt:
	1. Zuid mag de wijziging accepteren! Na acceptatie vervalt het recht op rechtzetting en gaat de bieding verder vanaf het gewijzigde bod. 

2. Als zuid NIET akkoord gaat, gaat de vervangende bieding van tafel, blijft de beurt bij partner west én volgt wél een rechtzetting!

	
	(na ‘wijziging’ in ‘pas’*)

Oost moet verder passen. (art 30B2)
	(na ‘wijziging’ in 2()

West moet verder passen. (art. 31B)
	(na ‘wijziging’ in doublet)

West moet verder passen. (art. 32A)

	
	Een voorspeelstraf vanwege de ingetrokken bieding is in alle drie de gevallen mogelijk.

	
	Na afloop kent de arbiter een arbitrale score toe als hij van mening is dat NZ zijn benadeeld door de overtreding.


*Als de pas conventioneel is, en duidt op een bepaalde kleur: behandelen als een bod.

Conclusie Siger en Rob

Wij vermoeden sterk, dat het gros van de arbiters niet direct een ‘wijzigingspoging’ na een bieding van de LT zal behandelen als een bod voor de beurt, waarbij partner aan de beurt is. We zijn dan ook blij met de verduidelijking van de Weko op dit punt.

Wij zullen aan de Weko voorstellen in de volgende druk van de Spelregels de gekleurde tekst toe te voegen. 

Omdat de meeste arbiters met de eerste druk blijven werken, adviseren wij de Weko – naast een duidelijk artikel in de WekoWijzer – een inlegblad te verspreiden met de verduidelijking.

Ons voorstel aanpassing Spelregels

Hieronder staat de originele tekst uit de nieuwe Spelregels.

De gekleurde tekst voegden wij (Siger en Rob) toe als voorstel aan de International Laws Committee.

ARTIKEL 25
Het wijzigen van biedingen, al dan niet reglementair

A. Niet bedoelde bieding

1. Tot zijn partner een bieding doet, mag een speler een niet be​doelde bieding vervangen door zijn voorgenomen bieding maar alléén als hij dit doet of tracht te doen zonder denkpauze. De tweede (voorgenomen) bieding wordt gehandhaafd en indien zij niet reglementair is, is zij onderworpen aan het toepasselijke ar​tikel.

2. Een bieding mag niet vervangen worden wanneer zijn partner na​dien een bieding heeft gedaan. 

Wordt na een bieding van de partner een bieding vervangen zoals bedoeld onder punt 1, dan is dat een bieding voor de beurt, waarbij de RT aan de beurt is. 

3. Als het bieden eindigt voordat zijn partner aan de beurt is om te bieden, mag na het einde van de biedperiode de bieding van de speler niet meer worden gewijzigd (zie artikel 22).

4. Als een wijziging wordt toegestaan, mag de LT de bieding die hij na de eerste bieding deed, intrekken. Informatie die voortkomt uit de ingetrokken bieding, is alleen geoorloofd voor zijn partij. Er is geen verdere rechtzetting.

B. Voorgenomen bieding

1. Een wijziging van bieding die niet toegestaan is volgens A, mag geaccepteerd worden door de LT. (De wijziging wordt geaccep​teerd als de LT bewust een bieding doet na de wijziging.) De eerste bieding wordt dan ingetrokken, de tweede bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder.

Een bieding mag niet worden vervangen wanneer de LT na​dien een bieding heeft gedaan. Wordt na een bieding van de LT een bieding vervangen, dan is dat een bieding voor de beurt, waarbij de partner of RT aan de beurt is.
Als het bieden eindigt voordat de LT aan de beurt is om te bieden, mag na het einde van de biedperiode de bieding van de speler niet meer worden gewijzigd (zie artikel 22).

2. Behalve zoals bepaald in 1 wordt een wijziging die niet toege​staan is volgens A, geannuleerd. De oorspronkelijke bieding wordt gehandhaafd en de bieding gaat verder.

3. Artikel 16D is van toepassing voor een ingetrokken of geannu​leerde bieding.

Voor alle duidelijkheid. Dit is een tekstvoorstel van Rob en Siger.

